Életmódorvoslás

Az életmódorvostan a bizonyítékokon alapuló orvoslás azon ága, amelynek elsődleges célja az életmóddal összefüggő, krónikus betegségek megelőzése, kezelése, bizonyos esetekben visszafordítása. A terápiában is az életmódhoz kapcsolható fő pillérekre épít, melyek a táplálkozás, mozgás, minőségi alvás, stresszkezelés, érzelmi jóllét, támogató társas kapcsolatok, valamint a káros élvezeti szerek, függőségek kerülése. Az életmódorvoslást orvosi diplomával rendelkező, és ezen a területen speciális képesítéssel rendelkező szakember végezheti.

Az életmódorvostan különbözik a hagyományos, nyugati orvoslástól?

Az életmódorvostan valójában a hagyományos orvoslás alapja. Az életmóddal összefüggő krónikus betegségekre vonatkozó klinikai gyakorlati irányelvek támogatják az életmódváltást, mint elsővonalbeli kezelést. Ugyanakkor különbség, hogy a beteg szerepe nagyon is aktív: részt vesz a terápiás terv kialakításában és kivitelezésében. Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy az életmódorvoslás nem kiegészítője vagy alternatívája a hagyományos orvoslásnak, hanem azzal együttműködve, tudományos alapokon működik. Emellett interdiszciplináris terület, azaz több szakember együttműködését igényli, úgymint életmód orvos, szakorvos, dietetikus, gyógytornász, mozgásterapeuta, pszichológus, coach.

Miért elengedhetetlen az életmódorvoslás a fenntartható egészséghez és egészségügyhöz?

Az elmúlt 50 évben az egészségügyi ellátás súlypontja áttevődött a sürgősségi ellátásról (fertőzések, balesetek) a krónikus állapotok kezelésére. Az olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, a szívbetegség, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és számos rosszindulatú daganat az egészségügyi kiadások 80 %-át teszik ki, valamint az egészségügyi személyzetre is óriási teherként nehezedik. Az életmódorvoslás a kiváltó okokat kezeli azáltal, hogy elsősorban azokra az életmódbeli döntésekre összpontosít, amelyek ezeket a betegségeket előidézik.

Az életmódorvoslás pillérei:

TÁPLÁLKOZÁS

Az étel orvosság. Válassz túlnyomórészt teljes értékű növényi ételeket, melyek rostban és tápanyagban gazdagok! Ide tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és magvak, diófélék.

MOZGÁS

A rendszeres mozgás elengedhetetlen az egészség fenntartásához. Válassz olyan mozgásformát, amit be tudsz építeni a mindennapjaidba! A sportban a legnagyobb siker a kitartás; lehet ez tempós séta, kertészkedés, fekvőtámasz, futás, vagy bármi, ami számodra élvezetes.

MINŐSÉGI ALVÁS

A kevés vagy rossz minőségű alvás számos krónikus betegség kialakulásának hátterében megtalálható. Az életmódorvoslás segíti azokat a tápálkozási,- mozgási,- és viselkedésbeli minták kialakítását, melyek elősegítik a pihentető, „helyreállító” alvást.

STRESSZKEZELÉS ÉS ÉRZELMI JÓLLÉT

A stressz javíthatja az egészséget és a teljesítményt – vagy szorongáshoz, depresszióhoz, elhízáshoz, immunrendszeri zavarokhoz vezethet. Az életmódorvostan bizonyítottan hatásos technikákat alkalmaz a stressz csökkentésére, valamint támogatja az embereket abban, hogy javítsák egészségüket a természettel, társaikkal és önmagukkal való kapcsolat fejlesztése révén.

TÁMOGATÓ TÁRSAS KAPCSOLATOK

A támogató társas kapcsolatok létfontosságúak az érzelmi kiegyensúlyozottsághoz. Az életmódorvostan támogatja az embereket abban, hogy egészséges és tartalmas kapcsolatokat alakítsanak ki, így csökkentve a stresszt és támogatva a testi és lelki egészséget.

KÁROS ÉLVEZETI SZEREK, FÜGGŐSÉGEK KERÜLÉSE

Az életmódorvostan segít a dohányzásról való leszokásban, a túlzott alkoholfogyasztás csökkentésében, a függőséget okozó anyagok és viselkedések, mint például a szerencsejáték vagy a károsan túlzott internet- vagy közösségi médiahasználat elkerülésében.

Forrás és további információk:

https://eletmodorvostan.hu/